Renginys Iššūkiai

LEMON GYM iššūkis: grūdinančios maudynės su trenere Monika

26 Rugsėjis 2023 3 min read

LEMON GYM Superherojė: grupinių treniruočių trenerė ir grūdinimosi entuziastė.

Aš nebijau šalčio, mane jis moko susitelkimo. Jau 4 metus šaltuoju metų laiku į savo rutiną įtarukiu maudynes ežere. Šį poreikį grūdinti kūną ir protą, matyt, būsiu paveldėjusi iš tėčio, tikro grūdinimosi aistruolio. Pradžioje „ruoniškas“ maudynes praktikavau viena, bet po to supratau, kad kur kas drąsiau, smagiau ir lengviau tai daryti bendraminčių kompanijoje.  Nors grūdinančias maudynes propaguoju jau seniai, ilįsti į šaltą vandenį kiekvieną kartą man vis dar yra iššūkis. Tam reikia nusiteikimo, įsiklausymo į savo kūną, gebėjimo kvėpavimu nuraminti aistringai prieštaraujantį protą. Viso to ir bandysime išmokti LEMON GYM iššūkio metu. Labai tikiuosi, kad ne tik pabandysite, bet ir tęsite kartu su manimi maudynes iki pat vasario 11 dienos, kai nersime į Baltijos jūrą kartu su kitais kasmetinių „Ruonių maudynių” dalyviais. 

O kam mums tas grūdinimosi iššūkis? 

Aš pati grūdinimąsi praktikuoju kaip vieną iš priemonių apsiginti nuo kvėpavimo takų ligų ar slogios nuotaikos. Pagrindinis grūdinimosi tikslas ir yra padidinti organizmo atsparumą besikeičiančiai aplinkai (sezoniškumui) ir sustiprinti imuninę sistemą. Įrodyta, kad pas žmones, kurie reguliariai grūdinasi padaugėja imuninės sistemos komponentų, leukocitų, monocitų ir interleukino, kovojančių su infekcijomis. Šaltas vanduo taip pat turi neginčijamą naudą mūsų širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, organizmui suteikia energijos bei žvalumo.  

Aktyviam miesto gyventojui ne mažiau svarbu ir tai, kad grūdinantis gerėja kūno gynybinė reakcija į stresą – mažėja įtampa, nuovargis, gerėja nuotaika. Šalčio poveikis suaktyvina simpatinę nervų sistemą, padidina beta-endorfino bei noradrenalino kiekį kraujyje ir sinapsinį jo išsiskyrimą smegenyse, o jie aktyvina antidepresinį poveikį. 

Grūdinimosi naudos akivaizdžios, tačiau pasirinktas netinkamas metodas gali sukelti ir stiprų šoką organizmui bei padaryti kur kas daugiau žalos, nei naudos. Tad pradėti reikėtų nuo reguliaraus ir laipsniško grūdinimosi. 

Pirmas žingsnis – kasdien išeiti pasivaikščioti į lauką bet kokiu oru, antras –ryte dar su pižama kelias minutes pastovėti basomis balkone ar terasoje, pakvėpuoti ryto gaiva, tada jau galima į rutiną įtraukti ir kontrastinį dušą, į lauką eiti su plonesniu rūbų sluoksniu. Pradėti grūdintis atvirame vandens telkinyje reikėtų tokiu metu, kai vandens temperatūra dar siekia 10-16 laipsnių, o dienos saulėtos, nevėjuotos, nelietingos. Aš asmeniškai grūdinimosi praktikas pradedu rugsėjo pradžioje. 

Ir, žinoma, nepamirškite, kad norint būti sveikiems – vien grūdinimosi nepakaks. Tai gali būti viena iš priemonių, bet ji tikrai ne vienintelė.  

1. Sveikai ir pilnavertiškai maitinkitės – negailėkite kokybiško kuro savo kūnui. 

2. Gerai išsimiegokite, venkite streso ir kokybiškai ilsėkitės. 

3. Būkite fiziškai aktyvūs – dažniau užsukite į LEMON GYM ir judėkite gryname ore.

O mėgstantiems iššūkius – LEMON GYM grūdinančios maudynės bus puiki patirtis, kitoks pojūtis kūnui, poilsis mintims.

Susitikime prie Žaliųjų ežerų, sekmadieniais 12:00, spalio 1 d. – vasario 11 d.